Het Nest

Het proces van het bouwen tot aan het plaatsen van een nest is op de volgende pagina's vastgelegd.

Fase 1: Bouwen
Het bouwen van een nest is een arbeidsintensieve klus. De basis bestaat uit een gelast en gebogen frame waarop het nest wordt ingevlochten met wilgentenen. Ter afwerking wordt het frame geverfd. Deze basisnesten worden op bestelling gemaakt en hebben een doorsnede van ongeveer 135 centimeter.Het basisnest behoort normaliter op een nestpaal geplaatst te worden. De Hoogenkamp levert nestpalen van speciaal Douglas hout (geschilde boomstammen). De lengte van de nestpaal dient 10 meter te zijn. De nestpaal gaat 180 centimeter diep in de grond, dit gat wordt met een speciale grondboor gemaakt. Het deel van de paal dat in de grond staat wordt extra bewerkt. Het wordt eerst gebrand en daarna ingesmeerd met een verduurzaam middel.
Dat ziet u op de filmpjes hieronder .....

Palen op voorraad

Om de stabiliteit van het nest te waarborgen dient deze vervolgens met 3 houten schoorpalen van 6 meter te worden ondersteund en vastgezet. Een goede stabiliteit van de paal is heel belangrijk. Naast een nestpaal bestaat ook de mogelijkheid het nest op een dak te plaatsen.

Steunijzer bovenaan de schoorpaal


Schoor- en steekpalen worden met roestvrijstalen houtdraadbouten vastgezet


Hardegarijp (Friesland)


Krimpen aan den IJssel (Zuid-Holland)Een van de 1ste nesten, geplaatst in Voorburg (Zuid-Holland) ....... en nu 15 jaar later! Het nest is door de ooievaars ruim 1 m hoog opgebouwd. Omdat het nest van staal is, kan het dit gewicht van zo'n 500 kg goed dragen.


Eethen (Brabant)


Druten


De volgende fase is het transport van het nest naar de klant toe.